luni, 30 aprilie 2012

The Mentalist - lectia de psihologie

Personajul principal ,psihiatru, se lupta sa gaseasca metode cat mai bune de a-i ajuta, chiar si pe cei care nu au mare speranta. 


Unul dintre episoadele care m-au impresionat este cel despre un artist foarte talentat, care s-a lasat atat de prins in arta sa ( desenele sale avand un iz fiction), incat vedea doar monstrii in jurul sau. 


Mentalistul isi da toata silinta sa-l ajute, cautand sa empatizeze si intrand in fosta casa a artistului, unde gaseste un desen pictat pe perete si ascuns de un dulap, care este cheia. Acest serial ne indeamna sa punem suflet in munca pe care o prestam, fiindca ceea ce facem este important pentru ceilalti si ca nu trebuie intotdeauna sa fim conventionali. 





Once upon a time - cu totii traim, de fapt, o poveste

Acest serial are un farmec aparte. Candva, toate povestile aveau un final fericit, lumea era prospera si definita. Cu toate acestea, o vrajitoare rea si invidioasa blestema taramul de poveste, transformandu-l in ceea ce este astazi.


Un singur copil isi da seama de acest lucru si, conectand anumite elemente, realizeaza ca, de fapt, aceasta lume este, in continuare, influentata de magie, mama sa adoptiva fiind vrajitoarea. El isi cauta mama biologica cu care va recupera o relatie ofilita de atata vreme si, impreuna, vor lupta pentru puterea binelui. 

Lie to me - cate ceva despre limbajul trupului

Acesta, da, este un serial foarte bun! Ideea este ca un psiholog, specializat pe descifrarea limbajului trupului, in cadrul audierilor sau a interogatoriilor in folosul politiei sau Procuraturii, gaseste disonanta intre ceea ce este spus si gestica trupului. 


Limbajul trupului poate dezvalui fie ca ascundem ceva, fie ca mintim. De pilda, daca cineva isi atinge fruntea in timp ce vorbeste cu tine, mentinand slab contactul vizual, inseamna ca e rusinat de ceva. Un serial suficient de captivant...

Californication - putin spiritualism californican

Acest serial prezinta viata dezordonata a unui scriitor ajuns celebru, care incearca sa se regaseasca, fara a face prea mult efort in acest sens. 


Viata sa este lipsita de un program, reculegandu-se in sex, stropit cu mult alcool. El doreste sa o recastige pe iubirea vietii lui, fosta sotie, de o frumusete rara si un feminism fin, cu care are si o fiica, la care tine foarte mult, insa, de fiecare daa, o da in bara. 


David Duchovny, cu care am facut cunostinta in " Dosarele X", joaca rolul foarte bine, toti fiind actori distribuiti perfect pe roluri, venindu-le "ca si o manusa". Replicile din film sunt epice si intamplarile spontane ( in mare) te determina sa devii fan al serialului, personalitatea protagonistului principal fiind cel putin interesanta. 

Hart of Dixie - Despre prietenie si familie

Hart este numele proaspetei absolvente la Medicina, care planuieste sa devina un chiurg celebru, la fel ca si tatal sau, care nu ii acorda prea multa atentie. 


Ea va descoperi ca, de fapt, acela nu este tatal ei, tatal sau fiind doctor de provincie, in zona Dixie, lasandu-i cabinetul si averea mostenire, deoarece el a murit. 


Ea se va imprieteni cu localnicii oraselului pasnic, va gasi oameni de incredere si va reflecta asupra importantei familiei. De altfel, a avea de dus un razboi permanent cu rivala sa, Lemon. Un serial prietenos. 

Suburgatory - Suburbia nu este o idee buna

Un alt serial care se poate rata este Suburgatory, insa merge de vizionat la o petrecere in pijamale " cu fetele" si un munte de popcorn . 


Protagonista este orfana de mama, insa are un tata chipes si extrem de grijuliu, arhitect, cu care se intelege foarte bine. Ei se muta din metropola in suburbie, unde nu se intampla nimic, iar ea are de suferit extrem de mult si nu se simte in largul sau. 


Ea este o fata desteapta, cu rezultate bune la scoala, dar isi face greu prieteni si are o relatie deschisa cu un tip chipes, dar cam prostut, din pacate. Sa vedem cum se va adapta...

Awkward - un serial superficial

Acest serial urmareste evolutia unei fete super impiedicate, care nu isi prea gaseste locul. 


Ea se pune in tot felul de situatii incomode, fiind la perioada adolescentei si negasindu-si locul in liceu. 


Scarlet este eleva care ii va face zile fripte, profitand de o neintelegere, un accident, care i-a adus protagonistei principale faima de a dori sa-si puna capat zilelor. Pentru ea, fiecare zi e surprinzatoare, fiecare zi e altfel, iar noi vom urmari, pictisiti, evolutia si emanciparea ei. Un serial slabut, parerea mea. 

Merlin - vrajitorul cel curajos

"Merlin" este un serial  pentru iubitorii de povesti medievale, gen " Cavalerii Mesei Rotunde".


Da, este o placere sa urmaresti aventurile si procesul spre desavarsirea ca vrajitor al lui Merlin, un impiedicat si jumatate, provenind dintr-o familie modesta, care il trimit in uceinicie la un batran vraci, doctor al familiei regale, deoarece puterile lui Merlin sunt un dar trecut prin multe generatii. El are, insa, o inima mare, simtul dreptatii si un curaj admirabil. 


In acele vremuri tulburi, magia era interzisa, regele Uther Pentagon persecutandu-i pe toti cei avand asemenea afiliatii. Merlin ajunge sa fie mana dreapta al lui Arthur, ascunzandu-si, cu greu, natura, dar si prietenul si salvatorul sau, sustinandu-l pe drumul sau de a fi cel mai bun cavaler din toate timpurile. 

True Blood - haidem sa exageram un miez

Vampirii sunt creaturi care intotdeauna au fascinat. Totusi, latura comerciala, care a prins contururi nebanuite, in ultima vreme,dar si nesanatoase pentru imaginea invaluita in poveste a vampirului, mi se pare revoltatoare. 


Vampirii trebuie sa fie vampiri, nu sa traiasca printre oameni, sa manance sange artificial si sa fie in fantezia majoritatii adolescentelor teribiliste. Totusi, curajoasa idee si, altfel. Desi, Sookie mi se pare prostuta si versatila, iar ceata de vampiri par a nu fi invatat nimic despre viata in toti acesti ani... in plus.

My Name is Earl - cum sa devii un om mai bun

Acest serial este plin de pilde, fiind usor de digerat, mai ales dupa o zi grea de munca. Earl era un hot si un nemernic si, ca atare, avea o viata cam nenorocita, de care el nu prea se bucura. El s-a casatorit cu sotia sa usuratica in stare de ebrietate fiind, trezindu-se ca ea e insarcinata. 


Ea il insela de cate ori avea ocazia. Intr-o zi castiga la loto 10000 de dolari, dar aproape pierde biletul. El il regaseste, constientizand raspunsul la toate problemele sale : karma. 


Asadar, el se hotaraste sa fie un om de isprava si isi incropeste o lista cu toate greselile facute, felul in care le indreapta fiind o adevarata aventura. Un serial nostim, cu glume simple si reusite si actori buni.